Plan Yapmanın Mutluluk İle Ne İlgisi Var?

Plan Yapmanın Mutluluk İle Ne İlgisi Var?

 

Plan yapmanın mutluluk ile ne ilgisi var?

 

Oğlum’la okumayı çok sevdiğimiz bir kitap var; Bir parça mutluluk arıyorum :) 

 

Herkesin “mutluluk” diye bir şeyden bahsettiği duyan bir fare, mutluluğu ormandaki dostlarına sorarak aramaya başlıyor. İlk önce Terzi Baykuş’a gidiyor ama Terzi Baykuş “Mutluluğa sadece zengin olanlar sahip olabilir, sen ormanın zengini Porsuk’a git” diyor. Porsuk’a gittiğinde “Mutluluk sadece kararları alanlarda olur sen orman başkanına git” diyerek onu Ormanın Başkanı Ayı’ya gönderiyor. Bu şekilde bir çok orman dostunu ziyaret ettikten sonra mutluluğu bulamamış ve çok yorulmuş bir şekilde evine dönüyor. Evinde arkadaşı kirpi onu bekliyor ve soruyor “Mutluluğu bulabildin mi?” Hayır bulamadım diyor fare ama o an en yakın arkadaşı ile gün batımını izlemek için oturuyorlar ve içinde birden mutluluk hissediyor:)

 

Tıpkı bu sıcacık hikayede olduğu gibi biz de mutluluğu arıyor ve hatta  hiç beklemediğimiz bir anda gelmesini bekliyoruz ama mutluluk aranması gereken bir amaç değil, yaptıklarımızın sonucunda ortaya çıkan bir duygu aslında. O yüzden mutluluğa giden bir yol da yok, ama kendini tanıyarak sevdiğin şeyleri rutinine ekleyerek mutluluğa sahip olabilirsin. Hadi gel mutluluğun aniden gelmesi beklemek yerine önceden plan yaparak kendimizi nasıl mutlu edebileceğimizi konuşalım.

 

Pazartesi sabahı ofise geldin, kahveni aldın ve ajandanı açtın karşında haftayı planlayacağın sayfalar var. Planlarını yapmaya önemli işlerinden mi başlarsın yoksa seni mutlu edecek şeylerden mi? Bizce işler kısacık bekleyebilir :)

Ajandanı doldurmaya dört gözle bekleyeceğin planlardan başla! O hafta başrolünde senin olduğun bir sunum ve onunla ilgili işleri ya da cuma akşamı o yeni açılan mekana gideceksiniz ya arkadaşlarınla, ilk önce onu not et.  Örneğin, bir seyahat planlarken, gezeceğin müzeleri, gitmek istediğin restoranları yaz. Tabii ki bu planlar her zaman seyahat gibi büyük bir plan olmak zorunda değil! İster cuma akşamı arkadaşlarınla buluşmak, ister Netflix'te merakla beklediğin dizinin  yeni sezonu olsun, sadece bir tarih ve saat seç, ajandanda en renkli kalemlerin ve stickerların ile işaretle ardından heyecanla beklemeye başla. Benzer durum hedeflerin söz konusu olduğunda da geçerli. Hedeflerine ulaşmak için hazırladığın çalışma planında ilerlemeni gördüğün zaman hedefine yaklaşmanın verdiği mutluluğu yaşarsın. En basit günlük iş listendeki bir maddeyi tamamlayarak tik attığında yaşadığın mutluluğu düşün. Belki tamamladığın iş dünyanın en sıkıcı raporuydu ama onu tamamlamak mutluluğun formülünün ta kendisi!

 

Fulique’te ki aylık değerlendirme sayfaları işte tam da hedeflerine giden yolda ilerleyişini kontrol edebilmen için hazırlandı. Değerlendirmelerini yaptığında hem iyi yaptıkların hem de geliştirmen gereken işlerinin farkına varırsın. Bir de sana geçen ayın en iyi hatırladığın anılarını soruyoruz ya, buraya verdiğin cevaplar da mutluğun formülü olabilir. 

Şimdi dilersen en başta anlattığım hikayeye geri dön ve planlamaya bir de mutluluğa giden yol olarak bak. Nasıl hissediyorsun? Geleceği Planlama Ajandası ile hayatını planlamaya var mısın? 

 

                                                  

Etiketler: Blog Yazısı
Nisan 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR