Neden Erteleriz?

Neden Erteleriz?

Neden Erteleriz?

Sınav haftası geldiğinde bir anda beliren ütü yapma aşkı, bitirmen gereken bir rapor üzerine tam konsantre çalışırken gelen acil kek yapma duygusu.

Tanıdık geldi mi?:)

Ertelemek; bir işi planlanan bir zamanda yapmak yerine, o işi ileri bir tarihe öteleme alışkanlığıdır. Senin de bir türlü başlayamadığın veya başla-bırak-başla-bırak döngüsünde zorlanarak ilerlediğin işler var, değil mi? Araştırmalar gösteriyor ki ertelemenin arkasında farklı sebepler var; sıkıcı veya rahatsız edici bir görevle karşılaşmak, biriken çok fazla iş olması, işin sonucunu garanti edememe endişesi, korku, kaygı, stres, motivasyon eksikliği, kendine güvensizlik, ve hatta zaman yönetimi becerilerinin olmaması gibi pek çok nedenden işlerini erteliyor olabilirsin. 

 

Peki ertelememek için neler yapmalısın?

Erteleme döngüsünü kırmak için ilk olarak kendine gerçekçi, ölçülebilir, zaman sınırları olan somut hedefler koymalısın. Örneğin eğer sınav haftan varsa ve birden fazla ders üzerine çalışıyorsan ilk olarak bir günde kaç saatini ders çalışmaya ayırdığını belirle. Diyelim ki 6 saatlik bir çalışma süren var, şimdi bu süreyi kaç derse bölmen gerektiğini düşün. Bu süre içinde 6 derse de çalışabilirsin, 2 derse de odaklanabilirsin. Önceliklendirme yapabilmek için önce kendi süreni ölç ardından da çalışma gerektiren ihtiyaçları belirle. 

 

Çalışmaya başlamadan önce nasıl bir yol haritası çizmelisin?

Ormanda ağaç kesen iki kişinin hikayesini duymuş muydun?

 “Ormanda iki kişi ağaç kesiyormuş. Birinci adam sabahları erkenden kalkıyor,

ağaç kesmeye başlıyormuş, bir ağaç devrilirken hemen diğerine gidiyormuş.

Gün boyu ne dinleniyor ne öğle yemeği için kendine vakit ayırıyormuş. Akşamları

da arkadaşından bir kaç saat sonra ağaç kesmeyi bırakıyormuş. İkinci adam ise

arada bir dinleniyor ve hava kararmaya başladığında eve dönüyormuş.

Bir hafta boyunca bu tempoda çalıştıktan sonra ne kadar ağaç kestiklerini saymaya

başlamışlar. Sonuç: İkinci adam çok daha fazla ağaç kesmiş. Birinci adam

öfkelenmiş: “Bu nasıl olabilir? Ben daha çok çalıştım. Senden daha erken işe başladım,senden daha geç bitirdim. Ama sen daha fazla ağaç kestin. Bu işin sırrı ne?”

İkinci adam yüzünde tebessümle yanıt vermiş: “Ortada bir sır yok. Sen durmaksızın

çalışırken ben arada bir dinlenip baltamı biliyordum. Keskin baltayla, daha az

çabayla daha çok ağaç kesilir.”

Bu hikayeden de ilhamla söylemeliyim ki çalışmaya başlamadan önce aklındakileri kağıda dökerek bir plan hazırlamalısın. İşin detaylarını, hangi aşamalardan geçtiğini belirlemeli ve başka bir ekibe ihtiyacın olan kısımlar varsa onlarla da planını paylaşmalısın. Böylece harekete geçtiğinde çok daha hızlı ilerleyecek ve erteleme olasılığını azaltacaksın. Bu yönetimi uygulamak için önce projeyi defterinde detaylandırıp ardından planlayıcında akışı günlere bölebilirsin. 

 

Erteleme döngüsünü kırmak için kendini nasıl motive edebilirsin?

Açıkçası işini bitirmek için sadece motive olduğun anlarda çalışırsan sonuç pek parlak olmayacaktır. Kendini sürekli motive etmeye çalışmak yerine, motive değilken bile disiplinli bir planda ilerleme alışkanlığı geliştirmelisin. Ama bu demek değil ki kendimize küçük ödüller vererek bu çalışma alışkanlığını kazanmayalım. Elindeki işleri tamamladığında kendine bir şeyler yapma sözü vererek veya bir hedefe ulaştığında kendine bir hediye alarak çalışma disiplinini besleyebilirsin. Bu, çalışma disiplinini artırıcı etkiye sahiptir.

Tüm bu adımları erteleme döngüsünü kırmak ve hedeflerine ulaşmanda sana yardımcı olması için derledik. Ancak unutma en önemli adım kendine inanman ve motivasyonu beklemeden bir çalışma disiplini oturtmandır. Unutma "Ertelememek, hayallerini gerçekleştirmek için atacağın ilk adımdır.” 

 

Bugün ilk adımı atmak için en iyi gün, kendine güven ve hedeflerine doğru ilerlemeye başla!

 

 

Etiketler: Blog Yazısı
Haziran 13, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR